Головна » 2013 » Жовтень » 31 » МОН: Перевірки шкіл на "заборонені" підручники триватимуть
17:53
МОН: Перевірки шкіл на "заборонені" підручники триватимуть
Чиновники наголошують, що дії членів комісій, які здійснюють контроль над використанням навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах здійснюється у відповідності з вимогами законодавства.

Про це йдеться у повідомлені прес-служби Державної інспекції навчальних закладів, що оприлюднено на сайті Міносвіти, у відповідь на публікації ЗМІ щодо неправомірних дій членів комісій під час здійснення заходів державного контролю.

У МОН констатували, що останнім часом у засобах масової інформації збільшилася кількість публікацій щодо перевірок загальноосвітніх навчальних закладів з питань використання навчальної літератури.

Чиновники наголошують, що відповідні перевірки здійснюються постійно та мають на меті здійснення нагляду за діяльністю навчальних закладів.

"Перевірки загальноосвітніх навчальних закладів здійснюються ДІНЗ на постійній основі з метою забезпечення дотримання ними вимог постанов Кабінету Міністрів України від 27 серпня 2010 р. № 781 "Деякі питання забезпечення підручниками та навчальними посібниками студентів вищих навчальних закладів, учнів загальноосвітніх і професійно-технічних навчальних закладів та вихованців дошкільних навчальних закладів", від 20 квітня 2011 р. № 462 "Про затвердження Державного стандарту початкової загальної освіти", від 23 листопада 2011 р. № 1392 "Про затвердження Державного стандарту базової і повної загальної середньої освіти", наказу МОН України від 02.08.2012 № 882 "Про використання навчальної літератури у загальноосвітніх навчальних закладах", - йдеться у повідомлені МОН.

Також чиновники наголошують, що дії членів комісій чітко регламентовані Положенням про Державну інспекцію навчальних закладів України, затвердженого Указом Президента України № 438/2011 та Порядком державного інспектування навчальних закладів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 353.

"Водночас, з боку авторів публікацій "Освітнє рабство" Інни Сухорукової, "Охота на книги: в школьных подвалах прячут Шекспира и Экзюпери" Аліни Мірошніченко, "В школах Харькова учителя прячут "нелегальные" учебники" Ольги Адаменко, "В Харькове уничтожают "неправильные" учебники" Євдокії Дьякової та інших поширюється неправдива інформація про неправомірні дії членів комісій ДІНЗ України під час здійснення заходів державного контролю. Інформація, викладена у статтях, засвідчує про незнання авторами реальної ситуації щодо стану забезпечення та використання навчальної літератури, небажання розібратися в самій проблемі, а також намагання створити галас на порожньому місці", - переконують в Міносвіти.

Як відомо, останнім часом Міністерством освіти і науки значно посилено заходи боротьби з використанням вчителями та учнями навчальної літератури, що не має відповідного грифу МОН, а також контроль за виконанням відповідних нормативних актів українськими школами. У свою чергу в освітянських колах усе частіше лунає думка про лобіювання чиновниками інтересів третіх осіб.
Переглядів: 317 | Додав: satellite7 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0